Blog

Vse kar je potrebno vedeti o progesteronu

2. junij 2024ČlanekLeonvet Ekipa

Progesteron je hormon, ki ima ključno vlogo pri reproduktivnem ciklu psic. Razumevanje njegovega pomena je ključnega pomena za lastnike psov in veterinarje, saj lahko natančno spremljanje ravni progesterona pomaga pri načrtovanju vzreje in preprečevanju morebitnih zapletov.

Vse kar je potrebno vedeti o progesteronu

Kaj je progesteron?

Progesteron je steroidni hormon, ki ga proizvaja rumeno telesce v jajčnikih psice po ovulaciji. Njegova glavna vloga je priprava maternice na sprejem oplojenega jajčeca in vzdrževanje nosečnosti v primeru, da do tega pride.

Zakaj merimo progesteron pri veterinarju?

Merjenje ravni progesterona je ključno pri spremljanju reproduktivnega cikla psice. Veterinarji običajno merijo raven progesterona, da določijo najprimernejši čas za parjenje psice. Visoke ravni progesterona kažejo na ovulacijo, kar pomeni, da je psica pripravljena na parjenje.

Ravni progesterona, ki kažejo, da je psica pripravljena za parjenje, so običajno visoke in se povečujejo skozi njeno estrusno obdobje. Natančne vrednosti se lahko nekoliko razlikujejo glede na laboratorij in uporabljeno metodo testiranja, vendar pa se običajno šteje, da je psica pripravljena za parjenje, ko doseže ravni progesterona med 5 do 20 ng/ml.

Vendar pa je pomembno upoštevati, da ravni progesterona same po sebi ne zagotavljajo uspešnega parjenja. Priporočljivo je uporabiti druge metode za spremljanje estrusnega cikla, kot so citološke ocene vaginalnega brisa, ultrazvočni pregledi jajčnikov ali spremljanje vedenjskih sprememb psice.

Poleg tega je ključnega pomena spremljati trend naraščanja ravni progesterona, saj to lahko pomaga določiti optimalen čas za parjenje. Veterinar lahko na podlagi teh informacij določi natančen čas za parjenje in poveča možnosti za uspešno brejost.

Vendar je treba upoštevati, da so te informacije splošne narave in se lahko razlikujejo od primera do primera. Za natančnejše informacije glede ravni progesterona in optimalnega časa za parjenje se posvetujte s svojim veterinarjem, ki lahko spremlja estrusni cikel vaše psice in prilagodi načrt vzreje glede na njene individualne potrebe

Kdaj je dobro delati analize progesterona in zakaj?

Analize progesterona so še posebej pomembne za tiste, ki načrtujejo vzrejo svoje psice. Priporočljivo je, da začnete z analizami, ko se začnejo pojavljati prvi znaki estrusa. Redno spremljanje ravni progesterona omogoča natančno določitev ovulacije in optimalnega časa za parjenje.

Kako se izmeri raven progesterona oz. postopek merjenja progesterona?

Merjenje ravni progesterona je ključno za natančno spremljanje reproduktivnega cikla psice in oceno pripravljenosti na parjenje, porod ali operacijo. Postopek merjenja progesterona se običajno izvaja s krvnimi testi, ki se lahko izvajajo na več načinov.

1. Odvzem krvi: Veterinar najprej odvzame vzorec krvi psici. To lahko opravi na več načinov, lahko izbere veno na vratu ali nogi psice, odvisno od velikosti in temperamenta psa.

2. Laboratorijska analiza: Vzorec krvi se nato pošlje v laboratorij, kjer se izvede laboratorijska analiza. Obstajajo različne metode za merjenje ravni progesterona, vključno z radioimunskim testom (RIA) ali encimsko vezanim imunosorbentnim testom (ELISA).

3. Interpretacija rezultatov: Po prejemu rezultatov laboratorijske analize veterinar oceni ravni progesterona v krvi psice. Glede na rezultate lahko določi optimalen čas za parjenje, spremlja napredek nosečnosti ali oceni pripravljenost psice na operacijo, kot je carski rez.

4. Hitri testi: Obstajajo tudi hitri testi za merjenje progesterona, ki omogočajo hitrejše rezultate in včasih ni potrebno pošiljati vzorcev v laboratorij. Ti testi so lahko priročni za nujne primere, vendar so lahko manj natančni od laboratorijskih testov.

 

Pomembnost progesterona pri carskem rezu in porodu psic

Pri psicah lahko pride do zapletov med porodom, ki zahtevajo nujno medicinsko posredovanje, kot je carski rez. V teh situacijah je merjenje ravni progesterona pomembno, saj lahko pomaga določiti optimalen čas za operacijo in zagotovi uspešen izid za mater in mladiče.

Kaj nam pove merjenje progesterona v teh primerih?

Merjenje ravni progesterona omogoča veterinarjem oceno zrelosti plodov in pripravljenosti psice na porod. Nizke ravni progesterona kažejo na to, da so plodovi zreli in da je maternica pripravljena na porod.Pravočasno ukrepanje na podlagi merjenja progesterona lahko reši tako življenje matere kot tudi mladičev.

Ravni progesterona, ki kažejo potrebo po carskem rezu, se lahko razlikujejo glede na klinične primere in posamezne okoliščine. Splošno pravilo je, da se pri psicah, ki potrebujejo carski rez, ravni progesterona hitro zmanjša.

Veterinarji običajno spremljajo napredovanje nosečnosti in ocenjujejo primernost za carski rez na podlagi več dejavnikov, vključno z ultrazvočnim pregledom plodov, oceno fetalnega srčnega utripa, velikostjo plodov in splošnim stanjem matere.

Kljub temu pa je lahko splošno sprejeto, da visoke ravni progesterona v kasni fazi brejosti lahko kažejo na potrebo po carskem rezu, če so hkrati prisotni drugi znaki, ki kažejo na težave med porodom ali če so plodovi že prekoračili predviden datum rojstva.

Pomembno je razumeti, da je odločitev za izvedbo carskega reza kompleksen medicinski postopek, ki zahteva strokovno presojo veterinarja in upoštevanje individualnih okoliščin vsakega primera. Zato je priporočljivo, da lastniki psic s svojim veterinarjem razpravljajo o možnostih in tveganjih ter sprejmejo odločitev glede na najboljše interese matere in mladičev.

V sklepu je razumevanje progesterona in njegove vloge pri reprodukciji psic ključnega pomena za vse lastnike psov. S spremljanjem ravni tega hormona lahko lastniki psic natančno načrtujejo vzrejo in poskrbijo za zdravje in dobro počutje svojih ljubljenčkov.

 

Zadnje objave
Zakaj psi sivijo
2. oktober 2024

Zakaj psi sivijo

Paranalne žleze pri psu
20. september 2024

Paranalne žleze pri psu

Slabost med vožnjo
5. julij 2024

Slabost med vožnjo

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane