Blog

Zakaj psi sivijo

2. oktober 2024ČlanekLeonvet Ekipa

Ste kdaj opazili, da vaš pes postopoma postaja siv, še preden doseže starost? Sivenje pri psih je naraven proces, ki je lahko posledica različnih dejavnikov, kot so starost, genetika, stres, hormonske spremembe in zdravje. Vendar pa sivenje ni vedno razlog za skrb. Tukaj je podrobnejši vpogled v to, zakaj psi sivijo in kako lahko podprete svojega starajočega se kosmatinca.

Zakaj psi sivijo

Staranje: naravni proces


Podobno kot pri ljudeh tudi pri psih siva dlaka pogosto pomeni staranje. Ko psi postajajo starejši, se njihova pigmentacija dlake začne zmanjševati, kar povzroča postopno izgubo barve in sivenje. Prve sive dlačice se običajno pojavijo okoli gobčka in obrvi, a se lahko širijo tudi drugam po telesu. To je povsem običajen proces, ki se začne pri večini psov po šestem ali sedmem letu starosti.

Genetika: dedni vplivi


Genetika ima pomembno vlogo pri tem, kdaj in koliko bo pes posivel. Nekatere pasme so bolj nagnjene k zgodnjemu sivenju, ne glede na njihovo starost. Pasme, kot so labradorci, bokserji in terierji, so znane po tem, da lahko začnejo siveti že v mladih letih, včasih celo že pri dveh ali treh letih. Če je vaš pes mlajši in že kaže znake sivenja, je lahko to preprosto del njegove genetske zasnove.

Stres: tihi krivec


Ekstremni ali kronični stres je še en pomemben dejavnik, ki lahko povzroči sivenje pri psih. Psi so zelo občutljiva bitja, ki lahko doživljajo stres zaradi različnih dejavnikov, kot so spremembe v okolju, ločitvena tesnoba, prekomerna stimulacija ali travmatični dogodki. Dolgotrajen stres lahko vpliva na telo na več ravneh, vključno s pigmentacijo dlake. Če opazite, da vaš pes sivi in hkrati kaže znake stresa, kot so nemirnost, pretirano lizanje ali skrivanje, je pomembno, da mu pomagate sprostiti napetost in mu ponudite občutek varnosti.

Hormonske spremembe


Hormonske spremembe lahko prav tako vplivajo na barvo dlake in povzročijo sivenje. Nekateri psi začnejo siveti zaradi hormonskih nihanj, ki jih povzroča sterilizacija, kastracija, brejost ali druge spremembe v telesu. Hormoni vplivajo na delovanje telesa na več ravneh, vključno z regeneracijo celic in pigmentacijo dlake.

Zdravstvene težave - ko sivenje opozarja


V nekaterih primerih lahko sivenje dlake kaže na zdravstvene težave. Motnje v delovanju ščitnice ali težave s pigmentacijo kože so lahko vzrok za prezgodnje sivenje. Če vaš pes nenadoma in hitro posivi, je priporočljivo obiskati veterinarja, da se izključijo morebitni zdravstveni zapleti. Pomanjkanje določenih hranil, kot so vitamini in minerali, lahko prav tako vpliva na kakovost in barvo dlake, zato je ključnega pomena, da vaš pes uživa uravnoteženo prehrano.

Prehrana in nega - ključa do zdrave dlake


Pravilna prehrana igra pomembno vlogo pri zdravju dlake. Prehrana, bogata z vitamini, minerali, maščobnimi kislinami in antioksidanti, lahko pomaga ohranjati dlako vašega psa sijočo in zdravo. Hrana, ki vsebuje omega-3 in omega-6 maščobne kisline, lahko pripomore k zdravju kože in dlake, medtem ko antioksidanti pomagajo v boju proti prostim radikalom, ki lahko poškodujejo celice in povzročijo sivenje.

Kako podpreti starajočega psa


Sivenje dlake pri psih je pogosto znak, da vaš ljubljenček prehaja v zrela leta. To je čas, ko lahko svojemu psu pomagate z dodatno nego in pozornostjo. Redni pregledi pri veterinarju, uravnotežena prehrana in skrb za duševno in fizično zdravje psa so ključnega pomena. Prav tako poskrbite za redno nego dlake, ki bo pomagala ohranjati njeno kakovost in zdravje.

Čeprav sivenje dlake pri psih pogosto ni razlog za skrb, je pomembno, da spremljate, kako se vaš ljubljenček spreminja. Če opazite nenadno ali nenavadno sivenje, ki ga spremljajo zdravstvene težave, je vedno priporočljivo obiskati veterinarja. S pravilno nego, uravnoteženo prehrano in pozornostjo bo vaš pes ostal zdrav in srečen tudi v zlatih letih! 

 

Zadnje objave
Zakaj psi sivijo
2. oktober 2024

Zakaj psi sivijo

Paranalne žleze pri psu
20. september 2024

Paranalne žleze pri psu

Slabost med vožnjo
5. julij 2024

Slabost med vožnjo

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane