Blog

Filarija ali srčna glista

17. avgust 2024ČlanekLeonvet Ekipa

Srčna glista ali filarija (Dirofilaria immitis) je ena izmed najbolj nevarnih parazitskih bolezni, ki lahko prizadene vašega psa. Čeprav se o njej morda ne govori pogosto, so posledice te bolezni lahko zelo resne, vključno s srčnimi težavami in celo smrtjo, če se ne zdravi pravočasno.

Filarija ali srčna glista

Kaj je filarija ali srčna glista?

Filarija, znana tudi kot srčna glista (Dirofilaria immitis), je nevaren zajedalec, ki parazitira predvsem pse, lahko pa tudi mačke in druge živali. Gre za nitkaste parazite, ki se naselijo v pljučne arterije gostitelja, kar povzroča resne zdravstvene težave in, če ni zdravljeno, lahko vodi do smrti.

Odrasli paraziti živijo v pljučnih arterijah in velikih krvnih žilah okuženih psov. Srčne gliste lahko dosežejo dolžino do 30 cm in povzročajo obstrukcijo pretoka krvi ter poškodbe organov.

Ko se pes okuži s srčno glisto, ličinke potujejo po krvnem obtoku in se razvijejo v odrasle parazite v srčnih in pljučnih žilah. Ta proces lahko traja več let, preden se pojavijo prvi znaki bolezni.

Zdravstvene težave, ki jih povzroča filarija

Okužba s srčno glisto lahko povzroči različne resne zdravstvene težave, vključno z:

  • Srčno popuščanje: Odrasle gliste lahko ovirajo pretok krvi v srcu, kar povzroči povečano delo srca in sčasoma srčno popuščanje.
  • Pljučna hipertenzija: Paraziti v pljučnih arterijah lahko povzročijo zvišan krvni tlak v pljučih, kar obremeni desno stran srca.
  • Krvni strdki: Prisotnost srčnih glist lahko povzroči nastanek krvnih strdkov, ki lahko blokirajo krvne žile in povzročijo resne zaplete.
  • Poškodbe jeter in ledvic: Strupi, ki jih sproščajo umirajoče gliste, lahko povzročijo poškodbe jeter in ledvic.
  • Kašelj in težave z dihanjem: Vnetje in blokada v pljučih lahko povzročita kronični kašelj, težave z dihanjem in zmanjšano toleranco za vadbo.
  • Izguba telesne teže in utrujenost: Okuženi psi pogosto kažejo znake izgube telesne teže, utrujenosti in splošne oslabelosti.

Kako se filarija prenaša?

Srčne gliste prenašajo komarji. Ko okužen komar ugrizne psa, prenese mikroskopske ličinke srčnih glist (mikrofilarije) v krvni obtok živali. Te ličinke nato preidejo v srce in pljučne arterije, kjer se razvijejo v odrasle gliste. Odrasle gliste lahko dosežejo dolžino do 30 cm in živijo več let, kar lahko povzroči resne poškodbe srca, pljuč in krvnih žil.

Kje in kdaj je filarija najpogostejša?

Srčna glista je pogostejša v toplejših klimatskih območjih, kjer so komarji bolj aktivni. V Sloveniji je tveganje za okužbo večje v poletnih mesecih, ko so komarji najbolj dejavni. Potovanja s psom v endemična območja, kot so sredozemske države, lahko povečajo tveganje za okužbo.

Znaki okužbe s srčno glisto

Simptomi okužbe s srčno glisto se lahko razvijajo počasi in vključujejo:

  • Kašelj
  • Utrujenost po zmerni aktivnosti
  • Zmanjšan apetit
  • Izguba telesne teže
  • Težave z dihanjem
  • Otekanje trebuha zaradi kopičenja tekočine

V napredovalih primerih lahko pride do srčnega popuščanja in resnih pljučnih težav.

Preventivni ukrepi proti srčni glisti

Preprečevanje okužbe s srčno glisto je ključnega pomena za ohranjanje zdravja vašega psa. Tukaj je nekaj korakov, kako lahko zaščitite svojega ljubljenčka:

1. Preventivna zdravila

Obstajajo različna preventivna zdravila proti srčni glisti, ki jih lahko dajete psu mesečno ali letno. Ta zdravila uničijo mikrofilarije, preden se razvijejo v odrasle gliste. Posvetujte se z veterinarjem, kateri preventivni ukrepi so najprimernejši za vašega psa.

2. Redni veterinarski pregledi

Redni pregledi pri veterinarju vključujejo teste za srčno glisto, ki omogočajo zgodnje odkrivanje okužbe. Testiranje je običajno priporočljivo enkrat letno.

3. Zaščita pred komarji

Uporabite repelente in izdelke proti komarjem, da zmanjšate tveganje ugriza. Poskrbite, da bo vaš pes imel dostop do notranjih prostorov, zlasti v času največje aktivnosti komarjev (jutro in večer).

4. Izogibanje endemičnim območjem

Če je le mogoče, se izogibajte potovanjem v endemična območja, kjer je tveganje za okužbo večje. Če morate potovati, se posvetujte z veterinarjem o dodatnih preventivnih ukrepih.

Na fotografiji je Diofilarija repens, ki jo je Leon lani najdel pri psu v naši ambulanti, ki je na pogled zelo podobna srčni glisti, zato bomo nekaj besed posvetili tudi temu parazitu.

Kaj je Dirofilaria repens?

Dirofilaria repens je vrsta parazitske gliste, ki spada v rod Dirofilaria in okuži predvsem pse, lahko pa tudi druge živali, vključno z mačkami, ter redko tudi ljudi. Gre za eno izmed vrst filarij, ki povzročajo bolezen dirofilariozo, vendar se razlikuje od Dirofilaria immitis, ki povzroča srčno dirofilariozo (srčno glisto).

Kako se prenaša Dirofilaria repens?

Dirofilaria repens se prenaša prek ugriza okuženih komarjev. Ko komar ugrizne okuženo žival, s krvjo zaužije mikrofilarije (mlade ličinke), ki se nato razvijajo v komarju. Ko komar kasneje ugrizne drugo žival, prenese ličinke v njen krvni obtok, kjer se razvijejo v odrasle gliste.

Kako se okužba z Dirofilaria repens razvije?

Ko mikrofilarije vstopijo v telo gostitelja, potujejo skozi krvni obtok in se naselijo v podkožnem tkivu. Tam se razvijejo v odrasle gliste, ki lahko dosežejo dolžino do 17 cm. Odrasli paraziti sproščajo mikrofilarije v krvni obtok, ki jih lahko znova prenesejo komarji.

Kakšne zdravstvene težave povzroča?

Dirofilaria repens običajno ne povzroča tako resnih težav kot Dirofilaria immitis, vendar lahko povzroči kožne spremembe, kot so vozliči in vnetja, kar je posledica prisotnosti odraslih glist v podkožju. V redkih primerih lahko ličinke okužijo tudi oči ali notranje organe, kar povzroči resnejše zaplete.

Razlika med Dirofilaria repens in Dirofilaria immitis:

  • Dirofilaria repens okuži predvsem podkožno tkivo in povzroča predvsem kožne simptome.
  • Dirofilaria immitis okuži srce in pljučne arterije ter povzroča resne kardiovaskularne težave, kar lahko privede do srčnega popuščanja in smrti, če se ne zdravi pravočasno.

Preprečevanje in zaščita

  1. Uporaba repelentov: Uporabite repelente proti komarjem, ki so varni za pse, da zmanjšate tveganje za pike.
  2. Preventivna zdravila: Uporabljajte preventivna zdravila, ki jih predpiše veterinar, za zaščito pred okužbami s filarijami.
  3. Redni veterinarski pregledi: Redno obiskujte veterinarja za preglede in teste za filarijo, še posebej, če živite na območjih z visoko prisotnostjo komarjev.
  4. Omejevanje izpostavljenosti: Izogibajte se sprehodom v času, ko so komarji najbolj aktivni, običajno zgodaj zjutraj in zvečer.

Filarija ali srčna glista je resna bolezen, ki lahko povzroči hude zdravstvene težave pri psih. S pravilno preventivo in rednimi pregledi lahko zaščitite svojega ljubljenčka pred to nevarno okužbo. Če opazite kakršne koli znake okužbe, nemudoma obiščite veterinarja za ustrezno diagnozo in zdravljenje. S pravilno skrbjo in preventivnimi ukrepi lahko zagotovite, da bo vaš pes zdrav in srečen še dolga leta.

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane