Blog

Operacija mehkega neba pri psih

8. junij 2024ČlanekLeonvet Ekipa

Danes želimo z vami deliti informacije o operaciji mehkega neba pri psu, ki je lahko ključna pri reševanju dihalnih težav naših ljubljenčkov. Če se vaš pes sooča s težavami pri dihanju, je ta operacija lahko učinkovita rešitev.

Operacija mehkega neba pri psih

Zakaj je potrebna operacija mehkega neba?

Mehko nebo je pomemben del zgornjega dihalnega sistema pri psih. Pri nekaterih pasmah, predvsem tistih z dolgimi gobci, se lahko mehko nebo podaljša in postane preveč ohlapno. To lahko povzroči blokado dihalnih poti med dihanjem, kar otežuje pretok zraka in povzroča težave pri dihanju. Operacija mehkega neba pomaga odpraviti to oviro in izboljšati dihalno funkcijo.

Kaj se zgodi med posegom?

Med posegom se odstrani odvečno tkivo mehkega neba, ki povzroča težave pri dihanju. To pomaga odpreti dihalne poti in omogoča boljši pretok zraka skozi nosno in ustno votlino. S tem se zmanjša hrupno dihanje in druge težave, povezane z dihanjem.

Potek operacije

1. Priprava: Pred operacijo bo veterinar temeljito pregledal vašega psa in opravil potrebne preiskave, da oceni splošno zdravstveno stanje in določi najboljši pristop k posegu.

2. Anestezija: Pes bo pred posegom anesteziran, kar zagotavlja, da bo med operacijo brez bolečin in stresa.

3. Kirurški poseg: Veterinar bo z natančnimi kirurškimi instrumenti odstranil odvečno tkivo mehkega neba. Poseg je natančen in zahteva izkušene roke veterinarja.

4. Pooperativna nega: Po operaciji bo pes potreboval čas za okrevanje. Veterinar bo predpisal ustrezna zdravila za lajšanje bolečin in preprečevanje okužb ter podal navodila za pooperativno nego.

Prednosti operacije

Ta operacija lahko izboljša kakovost življenja psa in mu omogoči normalno dihanje brez težav. Psi, ki so imeli težave pri dihanju, se po operaciji običajno počutijo bolje, so bolj aktivni in imajo več energije. Prav tako se zmanjša tveganje za resne zaplete, ki jih lahko povzročijo dolgotrajne dihalne težave.

Če opazite, da se vaš pes sooča s težavami pri dihanju, se posvetujte z veterinarjem. Tukaj smo, da vam pomagamo in odgovorimo na vsa vaša vprašanja.

Zadnje objave
Zakaj psi sivijo
2. oktober 2024

Zakaj psi sivijo

Paranalne žleze pri psu
20. september 2024

Paranalne žleze pri psu

Slabost med vožnjo
5. julij 2024

Slabost med vožnjo

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane