Blog

Sladkorna bolezen pri naših hišnih ljubljenčkih

14. november 2022ČlanekLeon

Ker je 14. november svetovni dan sladkorne bolezni, je prav, da nekaj besed posvetimo tudi sladkorni bolezni pri psih in mačkah, da opozorimo na prve znake, preventivo in samo zdravljenje.

Sladkorna bolezen pri naših hišnih ljubljenčkih

sladkorna bolezen pri psuPrvi znaki bolezni so zelo podobni sladkorni bolezni pri ljudeh, lastniki živali lahko opazijo povečano žejo, povečano uriniranje in dober apetit, ki je povezan z izgubo telesne teže hišnega ljubljenčka, pri mačkah se lahko pojavijo še neprijeten zadah iz gobčka, ki je podoben vonju acetona, bruhanje in naporno dihanje. Pri mačkah so simptomi diabetesa podobni bolezni ledvic in hipertiroidizmu, veterinar le s preiskavo krvi in urina določi dokončno diagnozo. Nekatere mačke je treba po diagnosticiranju diabetesa hospitalizirati zaradi neuspešne presnove glukoze. Pri psih s slabšim imunskim sistemom ali z drugimi bolezenskimi stanji se lahko pojavijo veliko resnejši znaki, kot so bruhanje, neješčost in slabo počutje. In tako kot se pri ljudeh pojavi poslabšanje vida, se tudi pri živalih razvije siva mrena, kar bo opazno tudi s poslabšanjem vida ali popolno slepoto.

diabetes pri psuEna izmed komplikacij, ki jo poznamo prav tako pri ljudeh, je hipoglikemija, znižanje koncentracije sladkorja v krvi ali po domače rečeno “hipa”, ki se lahko pojavi ob prevelikem doziranju inzulina ali če žival zaužije premajhno količino obroka, kar povzroči prevelik padec sladkorja v krvi. Tudi tukaj so znaki zelo podobni znakom, ki jih doživlja človek, ko doseže hipoglikemijo: nemir, utrujenost, tresenje, huda žeja, napad lakote, zanašanje med hojo, krči, zmedenost. V takem primeru je treba živali nemudoma pomagati z obrokom hrane, na dlesni mu lahko namažete nekaj medu ali pa uporabite glukozne preparate (sirupe, gele), ki jih dobitev lekarni. V takem primeru se je treba tudi posvetovati z veterinarjem, ki vam bo povedal, kako nadaljevati z zdravljenjem.

Podobno kot pri ljudeh se tudi pri živalih pojavlja več tipov diabetesa:

  1. Diabetes tipa 1 – avtoimuno uničenje trebušne slinavke, ki posledično privede do premajhnega izločanja inzulina. Za tem tipom bolezni zboli približno polovica pasjih diabetikov, obolevajo pa predvsem starejši psi.
  2. Diabetes kot posledica drugih bolezni ali jemanja drugih zdravil.
  3. Diestrični tip diabetesa – sladkorna bolezen, ki se pojavlja pri nesteriliziranih psicah zaradi učinka hormona progesterona. V teh primerih je nujna sterilizacija, saj lahko le tako dosežemo ozdravitev sladkorne bolezni pri psičkah.

Zdravljenje diabetesa pri živalih je sestavljeno iz dnevnega doziranja inzulina ter primerne diete oziroma urejene prehrane vašega ljubljenčka. Vaš veterinar vam bo določil primerno dozo inzulina, pravo prehrano za vašega ljubljenčka in naučil vas bo, kako se injekcije uporablja doma.

Kot preventivo za pojav sladkorne bolezni žal lahko storimo zelo malo. V kolikor gre za diestrični tip, je vsekakor priporočena sterilizacija psice. Pri tipu 1 mogoče ima največji vpliv telesna teža, tako da lahko s primerno telesno težo in z ustrezno prehrano največ postorimo za to, da do sladkorne bolezni ne bi prišlo.

sladkorna bolezen pri mačkiSeveda je pomembno, da za naše štirinožne prijatelje preventivno poskrbimo, da do raznih hujših obolenj ne bi prišlo, zato sta tukaj zelo pomembni skrb in ljubezen, ki jim ju je treba dnevno posvečati. Pa tudi zdrava prehrana, o kateri se lahko vedno posvetujete z vašim veterinarjem, redne aktivnosti in pozornost na znake in sporočila, ki nam jih dnevno sporočajo. Velikokrat sta hitra reakcija in pravočasen obisk veterinarja najboljši rešitvi.

Leon Koršič, dr. med. vet.

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane