Blog

Rumena pentlja - potrebujem več prostora, ne približuj se

18. februar 2024ČlanekLeonvet Ekipa

Verjetno ste na sprehodu že kdaj srečali psa, ki je imel na povodcu pentljo? Ne, to ni modni dodatek, to so komunikacijski simboli, ki omogočajo, da se gospodarji med seboj lažje sporazumevajo glede stanja svojega psa. Pentlje namreč opozarjajo na posebne potrebe ali stanja psa in če jih znamo prepoznati, nam bo lažje, ko na sprehodu srečamo psa, ki ima pentljo, saj bomo znali prepoznati njegovo stanje.

Rumena pentlja - potrebujem več prostora, ne približuj se

Projekt Yellow Dog je globalna kampanja, namenjena izboljšanju razumevanja vedenjskih potreb psov v javnih prostorih. Ključna komponenta kampanje je uporaba rumenega traku, pentlje ali ovratnice na pasjem povodcu. Ta rumena oznaka je namenjena komunikaciji med lastniki psov in drugimi, opozarjajoč na posebne potrebe ali stanje psa.

V tem besedilu bi želeli tudi mi spregovoriti o tem, saj so psi, ki potrebujejo svoj prostor tisti, ki potrebujejo več varnosti, ki mu jo lahko zagotovimo le, če o teh simbolikah spregovorimo. Ozaveščanje o rumeni pentlji je ozaveščanje o pomenu spoštovanja pasjega prostora ter potrebi po pridobitvi dovoljenja za približevanje z vašim psom. 

Kaj je The Yellow Dog Project?

The Yellow Dog Project je pobuda, ki se zavzema za varno in odgovorno sodelovanje psov in ljudi v javnih prostorih. S preprosto uporabo rumenega simbola – traku ali pentlje – lastniki psov lahko izrazijo specifične potrebe ali vedenje svojega psa.

Kdo uporablja pentlje in kako delujejo?

Lastniki psov uporabljajo rumene pentlje kot vizualni signal za druge. To pomeni, da pes potrebuje več prostora, je bolj previden, se ne želi igrati ali morda iz nekega drugega razloga ne želi bližine drugih psov ali ljudi. Ta preprost znak omogoča izboljšano razumevanje vedenjskih posebnosti posameznih psov in prispeva k vzpostavitvi pozitivnega in spoštljivega okolja.

Izbrana je bila rumena barva, ker je prepoznana kot opozorilna barva, na primer v prometu. Obstaja več razlogov, zakaj bi pes nosil rumeno pentljo, rutko ali drugo označbo te barve. Označba je lahko pritrjena na ovratnico ali povodec, za ta namen pa so na voljo tudi pasja oblačila v rumeni barvi.

Pomembno je razumeti, da prisotnost rumene označbe še ne pomeni, da je pes agresiven. V večini primerov se uporablja za "označevanje" boječih psov ali psov iz zavetišč, ki še niso socializirani. Prav tako jo nosijo psi s zdravstvenimi težavami ali službeni psi med treningom.

Gospodarji dajo psu rumeno pentljo, ko:

  • potrebuje svoj prostor,
  • ga je strah,
  • je v obdobju gonitve,
  • je imel pred kratkim operacijo ali drug poseg,
  • je bolan,
  • je sramežljiv,
  • je v fazi učenja,
  • je gluh ali slep,
  • ni še socializiran.

Skratka, ko pes potrebuje svoj prostor.

Različne barve povodcev

Poleg rumene pentlje, so se v nekaterih državah lotili tudi različnih barv povodcev, ki imajo določene pomene, ki so v večini tudi napisani na samem povodcu, oprsnici ali pasji obleki. 

  • Rdeča: Ne približujte se. Pozor.
  • Oranžna: Pes se ne razume z drugimi živalmi.
  • Rumena: Gre za nepredvidljivega psa. Lahko pomeni tudi, da je bil posvojen.
  • Zelena: Prosto. Prijazen je do vseh.
  • Modra: V usposabljanju je, zato ga ne motite.
  • Bela: Pes je gluh, slep ali ima druge ovire.
  • Vijolična: Ne sme jesti iz več razlogov, ne hrani ga.

V sklepnem smislu je The Yellow Dog Project preprosta in učinkovita iniciativa, ki pomaga ustvariti boljše razumevanje in spoštovanje med lastniki psov ter drugimi ljudmi, ki delijo javne prostore z našimi kosmatinci. Bodimo spoštljivi do naših kosmatinčkov in kosmatinčkov, ki jih srečuejmo v našem vsakdanu, niso vsi psi pripravljeni na igro, ni vsem psom všeč, da jih drugi psi po pasje "ogovorijo", morda je nekatere pse strah, morda so bolni ... veliko je enih morda, ki jih ne poznamo, zato spoštujmo njihov prostor. 

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane