Blog

Kaj naredimo, če pes zaužije strup za miši

21. februar 2024ČlanekLeonvet Ekipa

Strup za miši in podgane je lahko za naše ljubljenčke zelo nevaren, zato smo vam pripravili nekaj koristnih nasvetov in prvo pomoč, ki jo lahko sami nudite vašemu ljubljenčku, če opazite, da je zaužil strup za miši, seveda pa vam priporočamo takojšnji obisk veterinarja.

Kaj naredimo, če pes zaužije strup za miši

Strup za zatiranje miši in podgan je za naše male živali izrazito nevaren in zahrbten, žal tudi smrtonosen. Strupi proti mišim in podganam spadajo med izredno nevarne strupe, saj se njihov učinek po zaužitju ne pokaže takoj, temveč lahko komaj po nekaj dneh.

Lastniki kužkov in muc pogosto niti ne vedo, da je njihova žival zaužila strupeno vabo za miši in podgane, saj se takoj po zaužitju po navadi ne dogaja nič posebnega.

Slabost v želodcu in bruhanje se pojavi samo v primeru, če je žival zaužila večjo količino strupa. Žal v večini primerov do bruhanja ne pride samo od sebe.

Klinični znaki bolezni, ki nastopijo kasneje, pa so zelo karakteristični za zastrupitev. Lastniki opazijo ali krvav urin, krvavo blato živali, lahko tudi drisko, žival začne bruhati krvavo vsebino in klinična slika bolezni se naglo slabša. Pogosto vidimo rdeče obarvano podkožje na telesu živali oziroma rdeče lise na koži.

Če opazite, da je vaš pes zaužil strup za miši, je potrebno izzvati bruhanje, kar lahko naredite sami tako, da date psu v usta pest soli, kar izzove bruhanje, seveda pa je potrebno psa odpeljati k veterinarju, ki poskrbi za pravilno zdravljenje psa.

Zadnje objave
Zakaj psi sivijo
2. oktober 2024

Zakaj psi sivijo

Paranalne žleze pri psu
20. september 2024

Paranalne žleze pri psu

Slabost med vožnjo
5. julij 2024

Slabost med vožnjo

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane