Blog

Parodontoza pri psih

13. november 2023ČlanekLeonvet Ekipa

Parodontoza pri psih predstavlja zdravstveno težavo, ki lahko resno vpliva na dobro počutje vašega psa. Kaj točno je parodontoza? To je bolezen, ki prizadene dlesni in zobe psa. Pogosto se razvije kot posledica kopičenja zobnega kamna in bakterij okoli zob, kar lahko vodi do vnetja dlesni in postopnega uničenja kosti okoli zob.

Parodontoza pri psih
Kako lahko prepoznamo parodontozo pri naših štirinožnih prijateljih?

Zgodnji opozorilni znaki vključujejo slab zadah, rdeče in otekle dlesni ter krvavitev med žvečenjem ali ščetkanjem zob. Če opazite katerega od teh znakov, je pomembno, da takoj poiščete veterinarsko pomoč.

Napredovala parodontoza lahko povzroči resnejše težave, kot so izguba zob, bolečina in težave pri prehranjevanju. To pa lahko vpliva ne samo na zobno zdravje psa, temveč tudi na njegovo splošno dobro počutje.

Kako pa lahko preprečimo parodontozo?

Redno ščetkanje zob je ključnega pomena, saj pomaga odstranjevati zobni kamen in preprečuje kopičenje bakterij. Prav tako je pomembno, da vključimo ustrezno prehrano in žvečilke za čiščenje zob v prehrano našega psa.

Kaj pa storiti, če se parodontoza že razvije?

Veterinar lahko izvede temeljit pregled in čiščenje zob pod anestezijo. V hudih primerih pa je lahko potrebna celo odstranitev prizadetih zob.

 

Pomembno je redno obiskovati veterinarja, saj lahko zgodnje odkrivanje in zdravljenje preprečita resnejše težave. Zavedanje o parodontozi in pravilna nega zob sta ključna za zagotavljanje dolgega in srečnega življenja naših ljubljenčkov. Skupaj lahko poskrbimo za zdravje naših štirinožnih prijateljev. 

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane