Blog

Nega psa

23. januar 2024ČlanekLeonvet Ekipa

Nega psa je poseben ritual, ki zahteva nežnost in pozornost. Vsaka pasma ima svoje posebnosti, zato je pomembno prilagoditi nego glede na individualne potrebe vašega ljubljenčka. Nega psa se nekoliko razlikuje od nege mačke, saj se psi sami ne toliko čistijo kot mačke, zato moramo: redno česati kožušček, kopati psa, čistiti ušesa, pri nekaterih pasmah redno puliti dlake iz ušes, čistiti oči in prazniti paranalne žleze.

Nega psa
Nega dlake

Za veliko psov je za vzdrževanje njihove telesne čistoče dovolj, če jih redno krtačimo. S sprotnim krtačenjem odstranjujemo odmrlo dlako, prah in ob tem lahko zaznamo morebitno prisotnost zunanjih zajedalcev ali drugih bolezenskih sprememb na koži. Posebno pozornost moramo nameniti v času intenzivne menjave dlake (spomladi in jeseni). Za nekatere pasme seveda to ni dovolj in je potrebno obiskati pasjega frizerja. Med česanjem in krtačenjem dlako rahlo poškropite z navadno vodo. Tako boste dlako lažje razčesali, dlaka bo prožnejša, se ne bo trgala in lomila. Psa skušajte navaditi na česanje na višji površini, kjer se mu ne bo drselo, vi pa boste lažje česali vašega kosmatinčka in vaša hrbtenica ne bo trpela. Velikokrat so psi na višini tudi bolj umirjeni.

Kopanje

Kako pogosto bi morali psa kopati je odvisno od dolžine in kakovosti njegovega kožuha, predvsem pa od tega, kje živi. Za kopanje psa vedno uporabite kakovosten šampon in balzam, s katerim boste kožuh negovali in mu vrnili naravno mastnost, ki jo dlaka zaradi kopanja izgubi. Pred kopanjem morate psu izčesati vozle in ostalo nesnago, ki se je ujela v kožuh. Na koncu psa vedno temeljito izperite s čisto vodo. Po končanem kopanju ga temeljito obrišite z brisačo. V hladnejših dneh, ga ne spustite na prosto, dokler ni popolnoma suh, predvsem bodite pozorni na ušesa, saj ostanki vode v ušesih lahko hitro povzročijo neprijetno vnetje.

Nega ušes

Sestavni del nega pasjega telesa je tudi redno pregledovanje in čiščenje notranjosti uhljev, po potrebi tudi sluhovodov. Tako preprečujemo nastanek vnetnih sprememb v zunanjem sluhovodu. Notranjo stran uhljev očistimo z vlažno krpo, morebitne dlake, ki se vraščajo v sluhovod, pa redno pulimo. Upoštevati moramo dolžino in zgradbo zunanjega sluhovoda, ki ga pri psu nikoli ne čistimo z vatirano paličico, pač pa, če je potrebno, za čiščenje uporabimo posebej pripravljeno nevtralno čistilo. Pripravek, ki ga nakapamo v sluhovod, raztopi ušesno maslo, raztopljeno vsebino pa pes iz sluhovoda izloči s stresanjem z glavo, mi pa mu lahko pomagamo z masažo ušesa. Če pri čiščenju ušesa opazite da je sluhovod rdeče barve, priporočamo obisk veterinarja.

Nega oči 

Nekateri psi imajo večkrat težave s pogostim solzenjem in nastajanjem krmižljev, kar čistimo z vlažnim robčkom. Če je solzenje in morda nastajanje krmižljev prepogosto, vam priporočamo obisk pri veterinarju.

Kremplji

Krajšanje krempljev je del osnovne nege psa. Predolgi kremplji psa ovirajo pri hoji in celo povzročijo, da se giba okorno. Kremplji morajo biti tako kratki, da so kak milimeter od tal, ko pes stoji. Če se boste krajšanja krempljev lotili sami, bodite previdni pri delu, da psa ne poškodujete.

Psom, ki je omogočeno dovolj gibanja na prostem, krempljev praviloma ni treba krajšati, saj se le-ti sproti obrabljajo.

Ustna higiena

Pametno je, če psa že od malih nog naučimo na redno ščetkanje zob s pasjo zobno ščetko in pasjo zobno pasto. Vemo, da je to lahko res težka naloga vendar priporočamo, da vsaj na nekaj dni ščetkate psu zobe, da se tako izognete nastanku zobnega kamna in hujših zobnih poškodb. Priporočamo tudi priboljške za čiščenje zob, morda tudi tršo hrano, ki sama pripomore k čiščenju zobnega kamna.

Paranalne žleze

Pasje analne žleze se nahajajo pod kožo na levi in desni spodnji strani anusa. Napolnjene so s tekočino neprijetnega vonja in običajno velike kot fižolček. Če se ne izpraznjujejo redno, se lahko povečajo na velikost grozdne jagode. Neredno izpraznjevanje žlez lahko vodi do vnetij in okužb. V takšnem primeru je seveda potrebno zdravljenje pri veterinarju. Zdravim psom se analne žleze po navadi praznijo kar same med opravljanjem velike potrebe. Drugim morajo pri tem pomagati veterinarji ali zaposleni v pasjih salonih. Da bi se izognili težavam z analnimi žlezami, je najboljše, da našega kosmatinca hranimo z visokokakovostno hrano. Znaki, da je potrebno tekočino ročno iztisniti so:

  • kuža vleče svojo zadnjo plat po tleh,
  • konstantno grize in liže okolico svoje analne odprtine,
  • njegovi iztrebki so nečvrsti,
  • iz kosmatinčeve zadnjice še širi neprijeten vonj. 

Če se pri psu pojavi kateri od teh znakov, je to znak da je potrebno obiskati veterinarja. Če bi radi žleze izpraznili sami:

  • pripravimo vlažno krpo ali papirnate brisače,
  • nadenemo si rokavice iz lateksa,
  • poiščemo analni žlezi, ki se nahajata levo in desno spodaj od anusa,
  • z vlažno krpo ali papirnatimi brisačami pokrijemo zadnjično odprtino,
  • s palcem in kazalcem s čvrstim, a nežnim pritiskom navzgor iztisnemo tekočino iz žlez,
  • postopek ponavljamo dokler iz žlez ne steče tekočina.

S pravilno nego bo vaš pes srečen in zdrav. Posvetujte se s svojim veterinarjem za individualne potrebe vašega kosmatinca.

Zadnje objave
Zakaj psi sivijo
2. oktober 2024

Zakaj psi sivijo

Paranalne žleze pri psu
20. september 2024

Paranalne žleze pri psu

Slabost med vožnjo
5. julij 2024

Slabost med vožnjo

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane