Blog

Nega mačke

18. januar 2024ČlanekLeonvet Ekipa

Mačke so čudovite spremljevalke, ki poleg svoje elegance slovijo po brezhibni čistoči. Njihovo elegantno opravo, imenovano kožušček, ohranjajo z rednim negovanjem, ki ga posvečajo skoraj polovico svojega dneva. Negovanje vaše mačke ni le način, kako ji zagotoviti sijoč videz, temveč tudi ključnega pomena za njeno fizično in duševno dobro počutje.

Nega mačke
  1. Redno krtačenje dlake

Dlaka je odraz zdravja mačke, zato je redno krtačenje ključno. S tem ne le odstranjujemo odmrle dlake, ampak tudi spodbujamo cirkulacijo krvi in vzpostavljamo močno vez med mačko in njenim lastnikom. Posebno pozornost posvetite dolgodlakim mačkam, katerih kožušček zahteva dodatno nego, da se preprečijo zavozlanje in nepotrebni obiski pri frizerju ali celo veterinarju.

2. Uravnotežena prehrana za zdravo dlako

Za ohranjanje sijoče dlake je ključna uravnotežena prehrana. Pravilna prehrana vpliva na kakovost dlake, zato izberite kakovostno hrano, ki ustreza potrebam vaše mačke.

3. Nega oči in ušes

Mačke same skrbijo za čistočo svojih oči in ušes, vendar je včasih potrebna pomoč lastnika. Če opazite kakršnekoli težave, se posvetujte z veterinarjem.

  •  Nega oči: uporabljajte krpo, ki ne pušča vlaken, navlažite jo s prekuhano vodo, z njo nežno počistite mačje oči. Ob vsakem čiščenju uporabljajte čisto krpo, da ne boste prenašali okužbe.
  • Nega ušes: Uporabljajte krpo, ki ne pušča vlaken, navlažite jo s prekuhano vodo. Postopek ponovite večkrat in vsakič z novo krpo ter pazite, da mački ne povzročite bolečin ali jo poškodujete.

4. Nega zob

Zdravi zobje so ključ do dobre prebave in splošnega zdravja. Prehrana z briketi je odličen način za čiščenje zobnega kamna. Če mačka dopušča, poskusite s ščetkanjem zob z mačjo ščetko in pasto.

5. Nega krempljev

Notranje mačke potrebujejo praskalnik za brušenje krempljev. Redno striženje krempljev je ključno, da se prepreči vraščanje nohta, ki je lahko zelo nevarno.

6. Nekaj besed še o golih mačkah oz o razliki med kosmato in golo mačko

  • Dlaka: Gole mačke so znane po tem, da imajo zelo malo ali pa sploh nimajo dlake. Njihova koža je običajno vidna in lahko je različnih tekstur, kot so gladka, nagubana ali valovita. Navadne mačke imajo običajno gosto in mehko dlako, ki jih ščiti pred vremenskimi vplivi.
  • Koža: Pri golih mačkah je koža bolj izpostavljena, kar lahko vpliva na njihovo občutljivost na sonce, mraz in druge okoljske dejavnike. Navadne mačke imajo dlako, ki ščiti njihovo kožo in jim nudi dodatno toplotno izolacijo.
  • Higiena: Gole mačke zahtevajo posebno nego kože, saj so bolj izpostavljene umazaniji, soncu in bakterijam. Potrebujejo redno kopanje in vlaženje kože. Navadne mačke imajo običajno manj zahtevno nego dlake, vendar še vedno potrebujejo redno česanje in krtačenje.

    Pomembno je omeniti, da so te razlike splošne in se lahko razlikujejo med posameznimi pasmami in posamezniki. Prav tako je treba upoštevati, da je skrb za golo mačko lahko bolj zahtevna in potrebuje posebno pozornost. 

Nega mačk ni le estetsko vprašanje, temveč tudi izraz skrbi za njeno dobro počutje. S pravilno nego boste okrepili vez s svojo mačko ter ji zagotovili sijoč in zdrav kožušček, ki bo odražal njeno notranjo in zunanjo lepoto. Zdrava mačka je srečna mačka!

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane