Blog

Koliko človeških let ima tvoj pes?

5. januar 2024ČlanekLeonvet Ekipa

Ste se že kdaj vprašali, koliko človeških let ima vaš zvesti štirinožec? Razumevanje, kako šteti pasja leta v človeškem merilu, ni tako preprosto, kot bi si morda mislili. Morda ste že slišali za starodavno pravilo, ki pravi, da eno pasje leto ustreza sedmim človeškim letom, vendar pa se je to razmerje v resnici izkazalo za bolj zapleteno.

Koliko človeških let ima tvoj pes?

Za tiste, ki posvojijo psa in ne poznajo njegove natančne starosti, pa obstaja zanimiv način, kako jo oceniti – preko pregleda zobovja. Naši psi kažejo določene znake staranja in obrabe zob, kar lahko pomaga določiti, v kateri fazi življenja so.

V prvi tabeli vam predstavljamo približno primerjavo pasje starosti pri enem in dvanajstih človeških letih. To razmerje pa ni čisto enostavno, saj vplivajo na dozorevanje in staranje različni dejavniki, kot so pasma, teža, velikost, življenjski slog, prehrana in gibanje.

V drugi tabeli pa smo za vas pripravili okvirne smernice pasje starosti glede na težo psa.

Tako lahko bolje razumemo, kako hitro naši ljubljenčki prehajajo skozi različne faze svojega življenja. Posvet z veterinarjem pa je skozi vse pasje faze zelo pomemben, saj z njegovimi pregledi in posveti lahko zagotovite vse, kar vaš pes potrebuje v različnih življenjskih fazah skozi celotno svoje življenje. 

 

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane