Blog

Kako določimo spol mladim mucam

2. januar 2024ČlanekLeonvet Ekipa

Kako določiti spol mladim mucicam je za večino neznanka, zato vam bomo danes pokazali razliko, da si boste lažje predstavljali in ko boste imeli možnost, boste lahko to lažje določili kar sami.

Kako določimo spol mladim mucam

Preden sem napisala nekaj besed na to temo, sem se seveda pogovorila z našim veterinarjem Leonom in sam se je na to pohecal in rekel:”Dobro pihni in če gre dlaka v levo je samček, če gre pa v desno je samička.” Tisti, ki poznate Leona veste, da ima izjemen smisel za humor, ampak sama bi mu skoraj nasedla. Leva - prva - fotografija je samček, desna - druga - pa samička. Upam, da smo se vsi danes nekaj novega naučili, ko pa preverjate, le pihnite, če ne drugega boste lažje videli.

Šalo na stran, zapisali smo še nekaj znakov, ki vam lahko pomagajo razlikovati med samci in samicami:


Razdalja med anusom in genitalijami:

Pri samcih je razdalja med anusom in genitalijami nekoliko večja kot pri samicah. Pri samicah je ta razdalja krajša in bližje analnemu odprtju.


Genitalije:

Samci imajo običajno bolj izrazite genitalije v primerjavi samicam. Videti boste majhen izboklini, medtem ko so pri samicah genitalije manj opazne in bolj ravne.



Oblika genitalnega odprtja:

Pri samicah je genitalni odprtino običajno bolj ravna, medtem ko pri samcih tvori majhen vzpon.

Pomembno je poudariti, da so nekatere razlike bolj očitne pri nekaterih pasmah ali pa so bolj izrazite pri starejših mucah. Če imate dvome ali želite zagotoviti natančno informacijo, vam veterinar lahko pomaga pri določanju spola vašega mladiča. Veterinar ima izkušnje in znanje, ki mu omogočata natančnejše ločevanje spolov pri mladičih.

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane