Blog

Prvi pregled pri veterinarju

1. december 2023ČlanekLeonvet Ekipa

Najverjetneje boste vašega mladička prvič peljali k veterinarju na obvezno cepljenje. Večinoma mladički prvo cepljenje opravijo že pri vzreditelju, drugo cepljenje se izvede po 3-4 tednih in tretje pri starosti 14-16 tednov. Seveda je mladiček cepljen samo v kolikor veterinar ugotovi, da je popolnoma zdrav, zato mora opraviti krajši pregled, kjer preveri težo mladička, temperaturo, srce in pljuča, ušesa, oči, usta in pri samčkih moda.

Prvi pregled pri veterinarju
Zakaj so prva cepiva pomembna?

Mladički so, tako kot ljudje, dovzetni za različne bolezni, preden njihov imunski sistem postane dovolj močan. Prva cepiva so zasnovana tako, da nudijo zaščito pred nekaterimi najpogostejšimi in najnevarnejšimi boleznimi, s katerimi se mladički lahko srečajo.

Kdaj in kako poteka prvo cepivo?

Večina mladičkov prejme prvo cepivo že pri vzreditelju, a obisk pri veterinarju za nadaljnja cepiva je ključen. Drugo cepivo se običajno izvede po 3-4 tednih, tretje pa med 14. in 16. tednom starosti mladička. Pred vsakim cepivom veterinar izvede temeljit pregled, kjer preveri ključne parametre zdravja.

Teža mladička, temperatura, srce in pljuča, ušesa, oči, usta in, če gre za samčka, moda, so pod drobnogledom veterinarja. Le zdrav mladiček dobi zeleno luč za cepljenje.

Udoben in prijeten obisk pri veterinarju

Veterinarji se zavedajo, da so prvi obiski lahko precej stresni za mladičke in njihove lastnike. Zato poskrbijo, da je izkušnja čim bolj prijetna. Uporabljajo nežnost in pomirjujoče besede, da mladička umirijo. Ključno je, da postane obisk veterinarja pozitivna izkušnja, kar bo olajšalo prihodnje obiske.

Prva cepiva postavljajo temelje za zdravo in srečno življenje vašega mladička. S temi ukrepi zmanjšujemo tveganje za resne bolezni, obenem pa gradimo zaupanje med vašim ljubljenčkom in veterinarjem. Zdrav mladiček je srečen mladiček, zato brez strahu stopite na to pot skupnega odraščanja z vašim kosmatim prijateljem! 

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane