Blog

Plodnost mačk in psov: razumevanje ključnih faktorjev

22. december 2023ČlanekLeonvet Ekipa

Želja po mladičkih pri mačkah in psih je naravna, vendar je pomembno razumeti, kdaj in kako se začne njihova plodnost. Različne živali imajo različne cikle in obdobja plodnosti. Poglejmo si, kako se to odvija pri mačkah in psih.

Plodnost mačk in psov: razumevanje ključnih faktorjev

Plodnost mačk:

1. Začetek plodnosti:
Mačke postanejo spolno zrele pri približno 6-9 mesecih starosti. To je obdobje, ko začnejo izkazovati zanimanje za nasprotni spol.

2. Menstruacija:
Mačke nimajo tipične menstruacije kot ljudje. Namesto tega doživljajo estrus, znano tudi kot gonjenje, približno 2-3 krat letno. Gonjenje traja približno teden dni, vendar se lahko tudi podaljša.

3. Vedenje:
Med estrusom so mačke pogosto bolj ljubeče, iščejo pozornost, morda glasno mijavkajo in se drgnejo ob predmete ali ljudi.

4. Plodnost:
Mačka je plodna predvsem med estrusom in je pripravljena na parjenje. Če ne pride do parjenja ali brejosti, se lahko proces ponovi v nekaj tednih.


Plodnost psov:

1. Začetek plodnosti:
Psičke postanejo spolno zrele pri približno 5-7 mesecih starosti. Veliko pasem pa ima svoj unikaten urnik.

2. Menstruacija:
Psičke imajo cikel, imenovan estrus, približno dvakrat letno. Traja približno 2-3 tedne.

3. Vedenje:
Med estrusom psičke kažejo znake kot so povečano miganje z repom, povečano zanimanje za druge pse, in lahko postanejo bolj ljubeče ali, nasprotno, bolj neodvisne.

4. Plodnost:
Psička je najbolj plodna med 8. in 12. dnem estrusa. Ta čas je ključen za parjenje, če lastnik namerava vzrejati.



 Skrb in omejitve:

1. Nadzor razmnoževanja:
Zaradi številnih etičnih in zdravstvenih razlogov mnogi lastniki svoje živali sterilizirajo ali kastrirajo. To ne le preprečuje neželeno razmnoževanje, ampak ima tudi številne druge zdravstvene koristi.

2. Veterinarsko spremljanje:
Veterinarski nadzor je ključen za zagotovitev optimalnega zdravja in dobrega počutja vaših ljubljenčkov. Veterinar vam lahko pomaga razviti načrt za obvladovanje plodnosti glede na posamezne potrebe vaše mačke ali psa.

3. Različnosti med pasmami:
Pomembno je opozoriti, da imajo nekatere pasme svoje specifične značilnosti, vključno s ciklom plodnosti. To je še posebej pomembno pri načrtovanju razmnoževanja.

Spoštovanje in razumevanje naravnih ciklov plodnosti vaših mačk in psov vam omogočata, da skrbite za njihovo zdravje in srečo. Če imate kakršna koli vprašanja ali potrebujete dodatne informacije, se posvetujte s svojim veterinarjem.

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane