Blog

Klopi in srčna glista: Nevidni sovražniki naših kosmatinčkov

20. avgust 2023ČlanekLeon

Pomlad in poletje prinaša veselje in aktivnosti na prostem, tako za nas kot za naše ljubljene pse. Vendar pa ta topla obdobja prinašajo tudi nevarnosti v obliki klopov in notranjih parazitov, ki lahko ogrozijo zdravje naših kosmatinčkov. Medtem ko se preventivno izkaže za ključno, je tudi pomembno razumeti različne bolezni, ki jih lahko prenašajo ti nevidni sovražniki. Danes bomo spoznali štiri klopne bolezni - boreliozo, meningoencefalitis, erlihijo in anaplazmozo, ter srčno glisto.

Klopi in srčna glista: Nevidni sovražniki naših kosmatinčkov

Borelioza je ena najpogostejših klopnih bolezni pri psih. Prenašajo jo klopi in lahko povzročijo različne znake in simptome. Med znaki borelioze pri psih so šepanje, splošno slabo počutje, prebavne motnje, apatija, odpoved ledvic, izguba apetita, povečane bezgavke in kardiološke težave. Veterinar lahko diagnosticira boreliozo s krvno preiskavo in predpiše ustrezno antibiotično terapijo, ki običajno traja štiri dni.

Meningoencefalitis, znan tudi kot vnetje možganskih ovojnic, je redka, a resna klopna bolezen. Znaki se običajno pojavijo 2 do 3 tedne po ugrizu okuženega klopa. Med simptomi so motnje v delovanju živčnega sistema, vročina, apatija, krči, tresenje, nenavadno vedenje, slepota in paraliza. Meningoencefalitis je lahko smrtno nevaren, vendar je s pravočasnim zdravljenjem in oskrbo možno doseči okrevanje.

klopi in bolezni pri psuErlihija je bakterijska bolezen, ki jo prenašajo klopi. Znaki pri psih vključujejo povišano temperaturo, otekle bezgavke, težave z dihanjem in motnje strjevanja krvi. Zdravljenje obsega antibiotično terapijo, zgodnje odkrivanje pa je ključno. Za preprečevanje erlihije in drugih klopnih bolezni uporabite repelente proti klopom ter redno pregledujte psa. Veterinar vam bo nudil ustrezne nasvete za preventivo in oskrbo vašega kosmatinčka.

Anaplazmoza je še ena pomembna klopna bolezen pri psih. Gre za bolezen, ki jo prenaša človeški tip erlihije in povzroča podobne simptome. Med psi je anaplazmoza najpogostejša klopna bolezen. Znaki vključujejo povečano telesno temperaturo, neješčost, izčrpanost, otekanje sklepov ter splošno slabo počutje. Veterinar bo s krvno analizo diagnosticiral bolezen in predpisal ustrezno zdravljenje, ki običajno vključuje antibiotike.

meningoencefalitisSrčna glista, znana tudi kot filarija, je notranji parazit, ki lahko povzroči resne težave pri psih. Ta parazit se naseli v pasjem srcu in žilah ter lahko prizadene vitalne organe. Ličinke srčne gliste se prenašajo preko komarjev in muh. Psi, ki živijo na območjih z velikimi komarji, sobolj izpostavljeni tveganju za okužbo. Simptomi srčne gliste so pogosto neizraziti in splošni, kar otežuje zgodnjo diagnozo. Med znaki bolezni so hitra utrujenost, težko dihanje, kašelj, izguba apetita, odtekanje trebuha in motnje živčnega sistema.

Preventiva je ključna pri obvladovanju klopnih bolezni in srčne gliste pri psih. Tukaj je nekaj ključnih preventivnih ukrepov, ki jih lahko upoštevate:

  • Uporabljajte preventivna sredstva.
  • Redno preverjajte vašega kosmtinčka.
  • Izogibajte se visokim tveganih območij.
  • Redni veterinarski pregledi: Redni obiski veterinarja so ključni za zgodnje odkrivanje bolezni.

Klopi in srčna glista predstavljajo resno grožnjo zdravja naših kosmatinčkov, zlasti v toplejših mesecih. Razumevanje štirih klopnih bolezni ter srčne gliste je ključno za pravočasno prepoznavanje simptomov in ukrepanje. Preventiva je v boju proti tem nevidnim sovražnikom izredno pomembna. Ne pozabite, da je preventiva boljša od kurative. Z zaščito in skrbjo za naše kosmatinčke lahko zagotovimo, da bodo uživali v poletnih dneh brez nepotrebnih zdravstvenih težav. Posvetujte se z veterinarjem glede najboljših preventivnih ukrepov za vašega psa in skupaj ohranimo njihovo zdravje in dobro počutje.

Leon Koršič, dr. vet. med.

Kontakt

ambulanta@leonvet.si

Telefon

(05) 292 78 00

Dežurni telefon

(064) 11 22 77

Urnik

PON-PET: 7.00 - 20.00

SOB: 8.00 - 13.00

NED in PRAZNIKI: ZAPRTO

Centralni register hišnih živali

Družbena omrežja

Leonvet @ Vse pravice pridržane